sobota 28. března 2015

Historie lakování nehtů


Milé dámy :)
Není tomu tak dávno, kdy nám babičky i dědečkové neschvalovali nalakované nehty ať už na černo, červeno nebo růžovo. Že by bylo lakování nehtů z tohoto poznatku záležitostí jen několika málo desetiletí? Kdepak! Upřímně, dějiny – to jde mimo mě. Ovšem historie lakování nehtů, to mě celkem zlákalo. :) Lakování nehtů totiž bylo známo již mnoho tisíc let před tím, než se naši prarodiče narodili!
Když potkáte normálního chlapa s nalakovanými nehty, jedno obočí vám vyskočí až do vrcholků Himalájí. Nicméně ve starověku se nejednalo o scifi ale o běžnou záležitost. :) Pojďte se se mnou podívat, od kdy je trend barevných nehtů znám a jaký význam ve společnosti tahle ozdoba vlastně měla! :)

http://www.nehtymotylek.cz/wp-content/uploads/2013/12/historie3.jpg
Jak to všechno začalo?
Zhruba před patnácti tisíci lety už pralidé měli zálibu v úpravě rukou před „podáváním“ jídla. Zřejmě šlo o něco jako rituál. Suchou a ztvrdlou kůži už odírali pemzou, vyživovali ruce mazáním různými tuky a nechybělo ani barevné zkrášlování. Zkrátka, když jsou ruce vidět, musí být pěkné. To nám zůstalo dodnes. Pokud děláte práci, při které jde vidět na vaše ruce, děláte vše pro to, aby vypadaly zdravě, krásně a upraveně, ne? :)
3200 let př.n.l. to byli právě muži, kdo nosil barevné nehty. Babylonští a římští válečníci měli na bojiště pěvně daný dress code, jehož součástí byly samozřejmě barevné nehty. A to byly jen nehty, evidentně se zkrášlovali mnohem víc! Nevím, jestli v té době používali něco jako makeup, každopádně „rtěnka“ (mimo jiné) byla tehdy na bojišti znakem mužství. :D Pravděpodobně chtěli zemřít krásní. ;)
Lakování nehtů se ve starověkém Egyptě a Babylónii používalo také jako „značkování“ společenských tříd. Zatímco elita národa používala tmavé tóny, ty hezčí – pastelové značily, že se jedná o člověka z třídy nižší. V Číně dokonce platilo, že když by si někdo z nižších vrstev nalakoval nehty královskou barvou, postihl ho trest smrti!

No a v Evropě jsme jako vždy trošku pozadu… Až v 18. století se vyšší anglická šlechta doslechla, že něco jako manikúra existuje. :D Načež Francouzi se toho, zaplaťpánbůh, ujali (viz níže).
V 19. století ženy toužily více po vyleštěných nehtech než po těch nalakovaných. Barvy pro ně byly příliš výstřední, a tak jediný, kdo nosil barevné nehty, byly prostitutky. Aspoň někdo měl tehdy vkus…

A jak vznikl takový lak na nehty?
Zase se vrátíme do Egypta a tentokrát se potkáme s Kleopatrou. Ta nedala dopustit na hennu. Červený odstín nehtů, to byla královská záležitost. Zatímco Kleopatra nosila rudé karmínové nehty, princezna Nefertiti tíhla k rubínové červené (pánové prominou, chápu, že v tom nevidíte rozdíl). Jak těchto krásných barev dosáhly? Rozmačkáním jahod. :)
Zato manželka římského císaře Nerona Poppaea používala k obarvení nehtů opravdu zvláštní směs - „dračí krev“ (čistý kapalný latex z peruánské rostliny Croton lechleri) s jehněčím tukem.

Henna se používala snad až do 17. století, kdy ji dámy z Orientu nahradily něčím chytřejším. Vpichovaly si do nehtového lůžka organická barviva a následně jim rostly nehty už barevné (akorát to asi mohlo dost bolet, au…)
Čína byla naprostý expert, to se musí nechat. Jejich „nehtová lázeň“ spočívala ve směsi arabské gumy, vaječných bílků, želatiny a včelího vosku, do níž přidávaly rozmačkané okvětní plátky růží. :) Takovýto nátěr nechávali působit i několik hodin. Výsledek? Barevné odstíny od růžové po červenou a jako bonus pevné nehty. K dalším oblíbeným odstínům čínské šlechty patřily zlatá a stříbrná.
Ovšem historickým milníkem se stává rok 1917, kdy byl vyrobený první tekutý lak na nehty! Jeho stvořitelkou byla Francouzska Michelle Ménardová. Inspirovala se vznikem automobilového laku! A hádejte, jakou měl barvu! Barbie už od pravěku, fakt! :D Tři roky na to, už se dal sehnat všude a v různých barevných kombinacích, přičemž nejoblíbenější, jak jinak, byla červená. :) Ničil ale nehty a odlakovat se dal jen acetonem, takže žádná sláva… (ne, že by to ty ženy trápilo, že!)

Podlak a nadlak (base coat a top coat) se na pultech objevily cca deset let potom. Hurá, něco na ochranu nehtíků! A jak to tak bývá, laky na nehty proslavila herečka Rita Hayworthová, symbol krásy a sexu, která nosila krásně upravené, dlouhé a rudé, sexy drápky. A protože zničené nehty nikoho netrápily, rozjela se éra lakování nehtů.
Co se ale nestalo, přišla druhá světová válka, chemikálie byly potřeba ve vojenském průmyslu, a tak „suroviny“ na prkotiny, jako byly laky na nehty, musely být nahrazovány něčím jiným. To už měly obdobné složení jako ty dnešní, takže už tehdy vznikl předchůdce dnešních laků! :)

Moderní manikúra
Ta naše moderní manikúra má kořeny ve Francii v 18. století, a to na královském dvoře Ludvíka XV. Samotný král měl problém se záděry, a tak si najal doktora, který mu s tím pomohl. Jeho dcera potom péči o ruce roznesla po celém královském dvoře. O té doby moderní ženy pečují o své ruce i nehty. Lak na nehty tomu později dodal barvu, lesk a „šťávu“! :)
Rok 1934 a první umělý nehet vytvořený zubařem, tak od teď to šlo z kopce. Milé dámy, tohle je pro mě tabu, já vždycky budu fanda přírodních nehtů. A umělé? S tím na mě nechoďte. :)
Krásný den! Vaše L.
ZDROJE:

11 komentářů:

  1. Velmi zajímavý článek. Nejvíce mě zaujala asi informace o Orientu, kde si dámy vpichovaly do nehtových lůžek barviva. Taky bych si přála aby mi rostly nehty už barevné. Usnadnilo by to spoustu práce :D
    http://lovelylady6.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc :) no jako hezky by to bylo, ale ses si jista ze bys tu bolestivou operaci podstoupila? :D

      Vymazat
  2. Tak tohle jsem nikdy nevěděla, díky za informaci :) Super článek !! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju moc :) ja jsem prave taky koukala, takze jsem se rozhodla to s vami sdilet :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem neskutečně ráda, že se vám líbí! :))

      Vymazat
  4. Ano, Poppaea od Nerona si do Peru posílala letadlem celou výpravu pro ten čistý latex, pak se na to zapomnělo a Kolumbus musel znovu najít cestu do Ameriky, ovšem lodí po moři. Trouba, takhle objevovat objevené....

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek. O historii lakování nehtů jsem ještě nikdy nic nečetla. Jsem ráda, že byly laky na nehty objeveny a nyní je tolik barev a odstínů. Člověk má tak alespoň z čeho vybírat :-) Já mám doma pořádně velkou sbírku laků, kterou neustále rozšiřuji. Nikdy jich nebudu mít dostatek :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! :)